Poedersurfers

Dry boards is een merk dat ontsproten is aan het brein van Donald Harting. Samen met Mark van der Veek ontwerpt en bouwt hij alweer heel wat jaartjes snowsurfers; snowboards  waarmee je moeiteloos over de poedersneeuw stuift. We vroegen Mark, verantwoordelijk voor R&D, waar ze hun inspiratie vandaan halen. 

 

In hoeverre bepaalt poeder de vorm van jullie snowboards?

Poeder is de reden dat we Dry Boards maken. Het design van onze handgemaakte snowsurfboards – een relatief korte en brede plank – is gebaseerd op de gedachte dat we over maagdelijke poedervelden willen zweven. Hierin verschillen we van hedendaagse fabriekssnowboards: deze worden voor mooi geprepareerde pistes gemaakt. Met hun messcherpe staalkanten zijn ze bedoeld om bochten mee te ‘snijden’ en de berg af te sjezen. Het vlakke glijvlak tussen de staalkanten is weinig meer dan een transitievlak, om van links naar rechts te komen en stukjes rechtdoor te glijden. Als je poeder rijdt, is de ondergrond echter niet strak en hard, maar zacht en flexibel. Een beetje als water. Dan heb je niets aan staalkanten en werkt dat platte glijvlak maar matig. Met Dry boards maken we powsurfers die speciaal voor diepe sneeuw zijn gemaakt. Dit betekent dus dat het bodemprofiel nergens plat of vlak is, maar echt geheel 3D-gevormd, zodat het super smooth door de sneeuw glijdt.


Waar halen jullie je creativiteit vandaan?

Het leuke is dat Donald en ik op veel vlakken tegenpolen zijn. Hij komt vaak met scifi-achtige shapes aanzetten, futuristische ontwerpen die bij hem uit zijn creatieve geest omhoog komen borrelen. Zelf kijk ik meer door een technische bril naar de wereld. Mijn ideeën komen vaak tot stand door al bestaande vormen te combineren. Het leukste, maar soms ook lastigste, is om al deze losse ideeflarden tijdens creatie-sessies te verwerken tot een haalbare shape. Sowieso is een eigen werkplaats, waar alle materialen voor het grijpen staan, de beste plaats om tot iets nieuws te komen. Als we een nieuwe vorm bedenken, kunnen we deze snel tot een prototype verwerken.


Kijken jullie ook naar andere disciplines?

We zijn zelf fanatieke golfsurfers, dus een voor de hand liggende inspiratiebron is golfsurfen: surfen op water lijkt verdacht veel op poederrijden. Niets voor niets hebben wij het over snowsurfers of powsurfers, termen die worden gebruikt voor een stijl van ‘rijden’. Onze boards met 3D-gevormde base (onderkant, red.) zijn dan ook zo ontworpen dat je er surfachtige moves mee in de sneeuw kunt maken. Met of zonder bindingen! Veel designs die we proberen lijken overigens veel op ontwerpen uit de beginjaren van het snowboarden; pioniers als Sherman Poppen, Dimitrije Milovich, Jake Burton en Tom Sims ontwikkelden in eerste instantie planken die bedoeld waren voor poederrijden.

 

Wat is de meeste bizarre vorm die jullie ooit bedacht hebben? (en die ook nog bleek te werken)

Deze vraag kan ik gedeeltelijk beantwoorden omdat we momenteel een nog nooit eerder gemaakte shape aan het uitwerken zijn. De naam kan ik wel onthullen: Solstice, de zonnewende die verandering van zomer naar winter aangeeft. 

Onze bestaande Nørdstau heeft een shape die relatief kort is en erg breed voor zijn lengte. Normaal zou zo’n vorm op een dun laagje sneeuw onstabiel zijn, zeker rechtdoor naar beneden. Door de zogenaamde powder channels die onder het board lopen kan het board ook bij hoge snelheid, met de neus plat op de sneeuw, recht naar beneden knallen zonder onstabiel te voelen. Dat was een eyeopener voor ons, eentje die we niet direct bedacht hadden. 

Maar eigenlijk is het bizar dat je op een normaal snowboard poeder gaat rijden; je gaat toch ook niet op je opoefiets de tour de France rijden?

 

Meer informatie:

dryboards.nl

 

Interview in Salt magazine #74