Hoe DRY powdersurfing helpt het snowboarden te redden

Snowboarden als sport heeft het zwaar. Er worden wereldwijd minder snowboards verkocht en er staan minder snowboarders op de piste. Ook bij de jeugd heeft de sport het moeilijk. Jongeren, vroeger juist dé doelgroep voor de snowboardmerken, laten de sport steeds vaker links liggen en kiezen voor de brede freeride ski's of twintips die het enigszins suffe imago van de skisport met 180 graden gedraaid hebben. En dus moet er iets gebeuren. In Nederland probeert DRY powdersurfing wat van de passie terug te geven aan de sport. 'We moeten terug naar het pionieren'.


Tastbaarheid

Het is ergens in 2012 en Donald Harting is weer de hele dag actief geweest met het ontwerpen en bedenken van o.a websites. Niet onverdienstelijk, want als ontwerper  heeft hij een succesvol bedrijf opgebouwd. Naast zijn passie voor multimedia design, blijft er toch ergens iets knagen. Het digitale wordt nooit tastbaar. In de avonduurtjes wordt er gestart met het knutselen aan snowsurfers in de achtertuin. Eigenlijk herhaalt de geschiedenis zich hier, want Donald maakte vroeger als tiener ook al snowboards. De laatste jaren rijdt hij met vrienden achter de sneeuw aan, op zoek naar de beste condities. De boards die uit zijn handen komen gaan mee op trip en aan het einde van de dag komen de zelfgebouwde planken tevoorschijn. Naar boven hiken en nog even een paar lijntjes trekken voordat het donker wordt. De basis van DRY is gelegd.


Lucky Limone

Het wordt serieuzer. Wat ze voelen tijdens het boarden neemt Donald met z'n partner in crime Mark van der Veek mee bij het bouwen van het volgende model. Op een gegeven moment is het raak. Het is een mooie poederdag in het Italiaanse Limone Piemonte, een gebied dat zo zuidelijk is dat je de Middellandse Zee op heldere dagen ziet liggen. Dit prototype zonder bindingen surft fantastisch, met een leash aan de heup en de voeten los op de plank surfen ze door de poeder naar beneden. Zoals een surfboard in de golven rijdt deze snowsurfer in de sneeuw. De Lucky Limone is geboren.


Weinig echte innovatie

Na een aantal aanpassingen besluiten Mark om zich aan te sluiten bij DRY omdat de filosofie van DRY hem aanspreekt. DRY is geboren puur uit passie, om wat terug te geven aan de sport die zowel Donald als Mark veel gebracht heeft hen. Maar ook om de sport aantrekkelijk te houden voor anderen. Want in de ogen van Donald en Mark doen de grote merken te weinig aan echte innovatie. De Nørdstau wordt geboren. Een board dat niet zoals een gewoon snowboard vlak is aan de onderkant maar een "surf inspired" 3D bodemprofiel heeft. Met double concave en een powderchannel. De Nørdstau kun je zowel met als zonder bindingen rijden.


Surfen op de sneeuw

DRY maakt snowsurfers. Waar vrijwel alle snowboards die door de grote merken gemaakt worden eigenlijk pisteplanken zijn die het ook prima doen buiten de piste, maakt DRY boards die het beste tot hun recht komen in diepe poedersneeuw. De boards geven je met hun snelle en eenvoudige wendbaarheid een gevoel dat snowboarden en surfen bijna één maakt. De planken die door DRY gemaakt worden zijn bedoeld voor gepassioneerde snowboarders die een ultieme poederplank naast hun pisteboard willen hebben met als doel om het plezier in het snowboarden weer terug te vinden of te versterken. 


Persoonlijk en transparant

Het mag duidelijk zijn dat het hier niet gaat om massaproductie. Voor € 799,00 krijg je een board dat speciaal voor jou gebouwd wordt. Dat duurt twee weken en je wordt tijdens die twee weken regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang. Ook is het mogelijk om een persoonlijke touch aan het board mee te geven. DRY is bijzonder transparant over de materialen en de herkomst ervan. De boards worden in Nederland gemaakt en de materialen komen uit Europa en zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Zo is bijvoorbeeld de epoxy die in het board gebruikt wordt van een natuurlijke basis.


Terug naar de basis

Binnenkort lanceert DRY een nieuw model. Het bedrijf moet organisch groeien, zonder massaproductie met aandacht voor het milieu en de sport. Maar altijd blijft gelden dat het terug naar de roots gaat. Terug naar waar het echt om gaat. Zonder alle poeha en marketing die merken soms over willen brengen. Uiteindelijk gaat het namelijk om met veel plezier door de poeder de berg af komen.

 

Wat is een snowsurfer?

Snowsurfers zijn snowboards waarmee je, de naam zegt het al, in de poedersneeuw kunt surfen. Het zijn boards die echt gericht zijn om een ultieme ervaring te hebben in de diepe sneeuw. Het wordt benaderd zoals een surfer de golf benadert en hierbij zijn drijfvermogen en de shape van het board zeer belangrijk. Snowsurfen gaat terug naar de oorsprong van de sport en is de laatste seizoenen weer sterk in opkomst. In Japan is het bijna tot een kunst verheven en zijn de snowsurfers ook óp de piste actief. Hier geldt de esthetiek van de lijn en het gebruik maken van de natuurlijke vormen van de berg. 

 

Meer weten over DRY?
http://www.dryboards.nl

 

Interview Wintersporters Magazine #2